Navigace

Navigace

Obsah

Oživení tradiční regionální kuchyně na Tachovsku

Typ: ostatní
Projekt MAS Český les, o. s. nazvaný Oživení tradiční regionální kuchyně na Tachovsku je spolufinancován z Dispozičních fondů Euroregionu, Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013.


Bavorským partnerem projektu je partnerská MAS InitiAKTIVKreis Tirschenreuth e. V. Cílem projektu je vydání 30-ti česko – německých receptů tradičních regionálních pokrmů z území Tachovska. Recepty jsou vydány jednotlivě na papírových kartičkách ve formátu 100 x 210 mm. Každý recept je uveden v české a německé verzi vč. barevné fotografie pokrmu a informace o autorovi a původu jídla. Recepty jsou kategorizovány na polévky, hlavní jídla, bezmasá jídla, pokrmy z medu a sladká jídla. Aby se veřejnost co nejrychleji seznámila s recepty, jsou prezentovány na kulturních a společenských akcích. Celkem jsou v projektu naplánovány čtyři prezentace této malé kuchařky s ochutnávkami. Protože není jednoduché splnit hygienické podmínky, byla zvolena na prvních prezentacích nejjednodušší varianta – ochutnávka pečiva.

První veřejná prezentace na pouti sv. Jana a Pavla v Halži se setkala se velkým zájmem. MAS nabídla návštěvníkům informace nejen o tomto projektu, ale i dalších záměrech. Lidé se zajímali o činnost MAS všeobecně. Byli překvapeni, jak velké projekty se díky práci MAS zrealizovaly. Nejméně 60 zájemců včetně mladých lidí s dětmi také ochutnalo staročeské pečivo se zajímavým názvem medové pacle, které upekli žáci Střední školy Bor. Zvláště dětem toto trvanlivé pečivo velmi chutnalo. Návštěvníky pouti potěšilo, že si mohli také koupit hezky zdobené perníkové květiny, které také upekli žáci Střední školy. Děti byly nadšeny z obrázkového pexesa s památkami na Oživujeme tradiční regionální kuchyni na Tachovsku území MAS Český les. Nemohli jsme uspokojit všechny zájemce. Pěkná byla ale i pohádková pexesa Plzeňského kraje.

Ve vedlejším stánku prezentovala MAS svůj další projekt – Řemeslo má zlaté dno. Také tam se našla řada zvídavců, kteří se ptali, co vlastně projekt znamená. Především ženy si braly letáky s programem kurzů ve dvou budovaných centrech řemesel – Halže, Draženov. I po skončení realizace vlastního projektu se budou v těchto střediscích nadále učit různá řemesla: keramika, pletení proutí, malování na hedvábí atd. Pro konkrétnější představu zájemců se na prezentaci podílel keramik Zdeněk Slávik z Újezda pod Přimdou, který bude také lektorovat kurzy keramiky. Návštěvníkům pouti přišla v chladnějším počasí k chuti regionální „medovina z podhradí“ stejnojmenné firmy z Přimdy. Svoje domácí výrobky z kravského a kozího mléka nabízela s úspěchem farma Míla z obce Černá řeka u Domažlic. Jízdy na jejich poníkovi a oslíkovi pro děti byly neustále středem zájmu malých návštěvníků

Česko – německá pouť ve Starém Sedle, kde se uskutečnila druhá plánovaná prezentace projektu, nebyla tak početně navštívena. Přesto i tam se zájmem vyslechlo informaci o projektu a MAS asi 20 občanů. Také zde se nabízely medové pacle. Chutnaly všem. O perníkové kytičky v konkurenci neobvyklých medových paclí byl jen malý zájem. Studenti gymnázia Matěj a Tereza z Boru, kteří tento stánek obsluhovali, byli překvapeni, kolik dotazů ke kuchařce a na činnost MAS museli zodpovědět. Byli ale dobře připraveni a nezaváhali, jak nám potvrdila starostka Starého Sedla Jana Svobodová. Informace o možnosti získat produkt tohoto projektu , soubor 30 kartiček s recepty, mimo prezentační akce, najdete na www.masceskyles.jz.cz.


Vytvořeno: 18. 3. 2016
Poslední aktualizace: 17. 1. 2017 3:48
Autor: