Navigace

Logo Plzeňský kraj

Interaktivní mapa

Interaktivní mapa

Anketa

Jak často navštěvujete naše webové stránky?

Celkem hlasů:
102
Hlasování začalo:
24. 3. 2016
Hlasování končí:
neomezeno

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Navigace

Obsah

Pomáhají nám regionální značky?

 

V roce 2010 jsme započali s prodejem medu a medoviny. Naším cílem nebylo vybudovat velké podnikání, chtěli jsme se od počátku etablovat jako producent regionálních specialit. Asi jako každý jsme v této situaci řešili základní problémy typu:

* Co konkrétně budeme vyrábět?

* Kde budeme prodávat?

* Jak se odlišíme od konkurence?

* Jak a s kým budeme komunikovat?

* Co všechno vezmeme v úvahu při stanovení ceny?

Jako malovýrobce jsme museli hledat cesty, které jsou účinné, ale zároveň i cenově únosné. V oblasti komunikace se v tu samou dobu začala pořádat soutěž Regionální potravina. To se nám zalíbilo, protože její zaměření bylo podobné našemu. Nejprve jsme získali značku pro medovinu a pak i pro med. Díky tomu jsme se mohli s našimi výrobky zúčastnit celé řady společenských akcí, vyšlo o nás několik článků v tisku. To vše velmi urychlilo budování povědomí o našich výrobcích. Projevilo se to i na zájmu obchodníků a tak se nám podařilo docela rychle splnit náš cíl.  Když byla založena značka Český les, moc jsme s přihlášením neváhali a to již jen z toho důvodu, že většina našich výrobku nese přívlastek „z Českého lesa“. Synergie tedy byla jasná.

Malý regionální výrobce to dnes na trhu moc snadné nemá. Regionální značky mají dle mé zkušenosti dvě hlavní výhody. Za prvé usnadňují komunikaci v tom smyslu, že jasně zařazují označené výrobky do určitého místa. Pro spotřebitele jsou také garancí kvality a solidnosti. Obě tyto role jsou důležité, i když samozřejmě v konci záleží hlavně na výrobci, jak je pro svou potřebu dokáže využít.

Jaroslav Lstibůrek

(Jsme malá rodinná firma z Pasečnice u Domažlic, která nabízí široký sortiment medů, medových vín a také medovinu. Používáme med z vlastního chovu včel umístěných v čisté přírodě Českého lesa. Díky použitému výrobnímu procesu si naše kvašené nápoje zachovávají unikátní vlastnosti medu (barvu, vůni a antioxidační vlastnosti). Při výrobě nevyužíváme žádné přísady typu kulérů, nápoje nedoslazujeme ani do nich nepřidáváme líh. Naše „Medovina s příchutí chmele a zázvoru“ a „Med medovicový“ byly za svou kvalitu oceněny značkou Regionální potravina Plzeňského kraje. Všechny nápoje vyrábíme v Pasečnici u Domažlic, odtud nebo z nejbližšího okolí také pocházejí veškeré používané suroviny.) 

 

1

2