Navigace

Navigace

Obsah

Chuť a vůně domova

Typ: ostatní
Projekt spolupráce Chuť a vůně domova oživuje tradiční regionální recepty a kuchyně, ve kterých se budou zájemci, zejména z řad venkovských žen, učit zpracovávat tradiční regionální suroviny.


Dohoda podepsána:

KMAS - Místní akční skupina Český les, o. s.

PMAS1 - Občanské sdružení MAS KRAJINA SRDCE

PMAS2 - Přiďte pobejt!

PMAS3 - LEADER - Loucko


Místní výrobci se v poslední době snaží co nejvíce regionálních produktů prodat a zužitkovat ve svém regionu. Velice rozšířený je v poslední době prodej ze dvora a farmářské trhy, které se uskutečňují v regionech i mimo ně. Místní producenti se tak snaží prodat co největší množství vlastních surovin. Spoléhají na kvalitu a velice často na zdravotní nezávadnost svých produktů. Právě těmito argumenty se snaží konkurovat produktům, které jsou velice levně dováženy na naše území a jejichž nespornou předností je především cena. O jejich původu toho ovšem již moc nevíme.

Lidé se ve venkovských oblastech vracejí k původním surovinám a snaží se je zpracovávat tradičním způsobem. Tradiční recepty jsou pro dnešní obyvatele velice zajímavé. Nabídka mezinárodní gastronomie vytlačuje vesnické kulinářství, které ale je pro řadu turistů přijíždějících do venkovských oblastí velkým lákadlem. V různých hostincích a restauracích se proto uchylují k přípravě regionálních jídel z místních surovin. V dnešní globální společnosti mají místní receptury založené na místních surovinách velký potenciál. V době mezinárodních kuchyní jsou stále více vyhledávány tradiční krajové speciality, za kterými jezdí i mnozí turisté.

Na území místních akčních skupin se dochovaly tradiční recepty, ale jejich propagace je nyní na samotném počátku. MAS Český les má již zkušenosti se sběrem receptů pro regionální kuchařku na Tachovsku. Obdobnou zkušenost má ze svého území i MAS Přijďte pobejt. Ostatní MAS se rovněž snaží podporovat místní tradiční kuchyně a producenty. Podporu potřebují také obory místní produkce, jejichž základna je velice úzká, jedná se například o včelaře a drobné pěstitele. Podporu ovšem potřebují i menší soukromí zemědělci, kteří se zabývají právě pěstováním typických regionálních plodin.

 

Propagace tradičních receptů a tradičních surovin:

Každá MAS přispěje sběrem tradičních receptů, které budou získány z území MAS do společné kuchařky. Hotová jídla budou vyfotografována a fotografie uveřejněny ve společné kuchařce. U tradičních receptů bude rovněž popsán postup jejich přípravy. Jídla budou dále propagována na kurzech a ochutnávkách.


Výměna zkušeností v rámci území zapojených MAS:

V rámci jednotlivých MAS budou shromážděny recepty z místních produktů. Budou osloveni místní znalci regionální kuchyně, kteří budou vyučovat na místních kurzech. Jejich cílem bude naučit účastníky základům místní tradiční kuchyně za využití místních surovin. Kurzy obohatí místní regionální kuchyni o tradiční receptury.


Výměna zkušeností mezi územími partnerských MAS:

V rámci projektu se uskuteční čtyři společné kurzy, kterých se vždy zúčastní zástupci z partnerských MAS. Účastníci kurzů budou seznámeni s místní kuchyní, která je založena na regionálních produktech. Dojde k výměně zkušeností mezi místními lektory a účastníky z území partnerských MAS.


Vybavené kuchyně:

Na území některých MAS budou vybaveny kuchyně základním vybavením pro kurzy.


Dlouhodobým cílem projektu je zajištění povědomí obyvatel MAS o v místě tradičních a historicky připravovaných pokrmech. Kromě udržení tradice a oživení těchto regionálních receptů, jejich publikování a proškolení účastníků v rámci kurzů dojde také ke zvýšení schopnosti využívat v místě dostupné místní produkty, což by mělo do budoucna zajistit zkrácení dopravních vzdáleností mezi produkcí a spotřebou potravin. Odborníci z každé MAS si budou i nadále vyměňovat zkušenosti. Mobiliář bude využíván na ostatních veřejných akcích pořádaných MAS, tím nepochybně dojde k šíření a propagování výstupů tohoto projektu. V případě zájmu dalších účastníků MAS zorganizují obdobné kurzy s využitím pořízeného mobiliáře. Producenti potravin do projektu zapojeni nejsou, pouze dojde ke stimulaci poptávky po místních produktech, což bude pro ně a celkový rozvoj území do budoucna ku prospěchu. Restaurace jsou do projektu zapojeny - viz. partnerské smlouvy.


Vytvořeno: 17. 3. 2016
Poslední aktualizace: 17. 1. 2017 3:48
Autor: